home OSD organisatie leden contact

8 augustus 2022

Manifest tegen stagediscriminatie

MKB-Nederland en VNO-NCW hebben samen met onder andere minister Dijkgraaf (OCW), universiteiten, hogescholen en studentenorganisaties een manifest ondertekend om stagediscriminatie in het hoger onderwijs tegen te gaan.
Met het ondertekenen van het manifest spreken de partijen hun gezamenlijke verantwoordelijkheid uit en stellen zij dat ieder van hen mee zal werken om het complexe vraagstuk op te lossen.

Dat vraagstuk bestaat eruit dat een student met een migratieachtergrond bij een stagebedrijf geen plek krijgt terwijl een medestudent zonder deze achtergrond er wel aan de slag kan. Ook discriminatie op basis van seksuele geaardheid komt voor. Afwijzing op dergelijke gronden is slecht voor het zelfvertrouwen, zorgt voor studievertraging of zelfs voor het afbreken van een studie.
Discriminatie kan een bewuste actie zijn van een werkgever. Vaker gebeurt het echter onbedoeld en onbewust. Werkgevers kiezen vaak zonder na te denken voor een kandidaat die op het eerste gezicht het beste bij hen lijkt te passen. Terwijl diversiteit en inclusie ook ten goede komt van het bedrijf. In deze krappe arbeidsmarkt zouden werkgevers zich bovendien beter moeten realiseren dat elke stagiair(e) een potentiƫle werknemer/ster is. En als ze niet bij het bedrijf komen werken, kunnen zij wel een ambassadeur voor het bedrijf zijn.

De ondertekenaars hebben geregeld overleg over de concrete uitwerking van het manifest.