home OSD organisatie leden contact

28 juni 2022

Regionale ontwikkelmaatschappijen: schakel tussen rijk en regio

De 9 regionale ontwikkelmaatschappijen (ROM’s), waaronder Impuls Zeeland, vormen een landelijk netwerk dat landelijke transities in de regio’s realiseert. Denk aan de maatschappelijke en economische opgaven als de energietransitie, voedseltransitie, veiligheid en gezond ouder worden. Daarmee zijn zij een belangrijke schakel tussen rijk en regio.

Innovatie
Misschien wel de belangrijkste taak van de ROM’s is het ontwikkelen van innovatie-ecosystemen en het stimuleren en realiseren van innovatieprojecten, businesscases en innovatieprogramma’s. Dit doen zij met innovatieve mkb-ondernemingen. In 2021 waren de 9 ROM’s betrokken bij 734 landelijke innovatieprojecten met een omvang van 190 miljoen euro. Vanuit hun ontwikkelingstaak zijn de ROM’s ook nauw betrokken bij de meeste Groeifondsaanvragen.
De ROM’s zijn betrokken bij de helft van alle venture capital aanvragen in Nederland. Zij investeerden in 2021 in 250 innovatieve bedrijven met een investeringsvolume van ruim 143 miljoen euro. Dat maakt ze tot de meest actieve investeerders van Nederland.

Internationaal
Daarnaast ondersteunden de ROM’s 223 buitenlandse bedrijven bij nieuwe vestingen en uitbreidingen. Dit leverde in 2021 iets meer dan 9.000 arbeidsplaatsen en 2,1 miljard euro aan regionale investeringen op. Samen met Trade and Innovate NL organiseerden de ROM’s 238 internationale handelsactiviteiten die informatie en buitenlandse contacten op leverden voor ruim 4.500 deelnemers.
De komende jaren zetten de ROM’s in op een nog intensievere bovenregionale samenwerking.

Nieuwsgierig van Impuls Zeeland voor jou kan betekenen?
Kijk op www.impulszeeland.nl voor alle informatie of neem rechtstreeks contact op met Jordi Suurmond, investment manager, E: jordiesuurmond@impulszeeland.nl, M: 06 13754074.