home OSD organisatie leden contact

8 februari 2023

Afvalmanagement, bespaar op je afvalkosten

Als je de kwaliteit van het productieproces vergroot en fouten voorkomt, ontstaat er minder materiaalverlies en daarmee minder afval. Als je vervolgens het afval beter scheidt, heb je minder restafval en verbetert de kwaliteit van jouw afvalstromen. Die zijn weer beter te recyclen, dit heet upcyclen.
Met andere woorden, het loont om naar je productieproces te kijken, maar vooral ook naar je afvalstromen om daar een efficiëntieslag te maken. Dit levert bedrijven gemiddeld een besparing van 25% op de afvalrekening.

Maar hoe doe je dat? En hoe zit het met de wettelijke verplichtingen? Want bedrijven zijn verplicht hun afval te scheiden. Er zijn 3 lijsten die aangeven wat je moet scheiden:
• Lijst A: het afval dat altijd gescheiden moet worden,
• Lijst B: het afval dat je afhankelijk van jouw bedrijfssituatie moet scheiden,
• Lijst C: het afval dat je moet scheiden als je er eenmalig veel van hebt.

De Gids voor kansen in het afvalmanagement geeft een overzicht van de 3 lijsten. Maar vooral ook handvatten hoe je zelf aan de slag kunt met afvalmanagement. De gids gaat ook in op de waarde van het afval en de mogelijkheden die sommige afvalstromen hebben voor andere partijen. En dus eigenlijk geen afval zijn.

De Gids voor kansen in het afvalmanagement is een uitgave van het Centre for Sustainability, een samenwerkingsverband van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus University Rotterdam.