home OSD organisatie leden contact

24 juli 2023

Congestie op het elektriciteitsnet

De aangekondigde stop op nieuwe of zwaardere zakelijke aansluitingen op het Zeeuwse elektriciteitsnet zorgt voor veel beroering. Eric de Ruijsscher, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Zeeland, noemt de stop een belemmering voor de doorontwikkeling van het Zeeuwse bedrijfsleven en dan met name voor de industrie en de middelgrote maakbedrijven.
Het is duidelijk dat de energietransitie, groei en vernieuwing van het Zeeuwse bedrijfsleven in de knel komen en het vestigingsklimaat onder druk zetten.

Voorspelbaar
De congestie op het elektriciteitsnet is niet nieuw. Al eerder schreven wij op deze plaats hierover. De nu aangekondigde stop viel dan ook te voorspellen en toch voelt iedereen zich overvallen. Acties die nu worden aangekondigd, hadden al veel eerder in gang gezet kunnen worden. VNO-NCW Zeeland wil lokale energie hubs op bedrijventerreinen organiseren zodat bedrijven stroom kunnen uitwisselen. Actief sturen op energieverbruik om zo piekmomenten te verkleinen, het zogenoemde filemanagement, lijkt voor de Zeeuwse productiebedrijven een onhaalbare kaart. Het is sowieso een noodverbandje, maar in Brabant is daar wel al ervaring mee opgedaan.
De Ruijsscher ziet mogelijke oplossingen in de energie hubs en lokale energienetten voor het middelgrote en kleine mkb. De uitbreiding van het hoogspanningsnet moet vooral zorgdragen voor de verduurzaming van de grote industrie├źn, woningen en mobiliteit.

Capaciteitskaart
Benieuwd waar in Nederland congestie is? De capaciteitskaart van de netbeheerders laat dat uitstekend zien. Schouwen-Duiveland kleurt rood waar het invoering van zakelijke elektriciteit betreft en oranje voor de afname van elektriciteit.