home OSD organisatie leden contact

10 mei 2024

Duurzaamheid in toerisme versnellen

Toerisme in Zeeland levert jaarlijks 2 miljard euro op, verbetert lokale voorzieningen en draagt bij aan natuur- en gebiedsontwikkeling. Tegelijkertijd is de impact op lokale bronnen en het klimaat aanzienlijk.

Volgens de Wereldorganisatie voor Toerisme UNWTO (2019) zal de uitstoot van broeikasgassen door toerisme tegen 2030 toenemen tot 5,3% van het wereldwijde totaal. De overgang naar een duurzamere sector is noodzakelijk. Toeristische bedrijven, veelal mkb, hebben zelf vaak beperkte middelen en missen de expertise om dit zelfstandig te doen. Ook sluit de huidige ondersteuning en wetgeving niet goed aan bij de complexiteit van de sector.

3ST
Om verduurzaming ook in deze sector te versnellen, bundelen Impuls Zeeland, HZ en vier Zeeuwse gemeenten hun krachten. Samen met ondernemers, belangrijke stakeholders in de toeristische sector en (inter)nationale partners uit Friesland, Belgiƫ, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Zweden, slaan ze de handen ineen in het Interreg 3ST-project: Speeding Up Sustainability in Tourism (versnellen van duurzaamheid in toerisme).

Versterken
Het 3ST-project beoogt de vaardigheden te versterken die ondernemers nodig hebben voor de verduurzaming van hun bedrijf. Daarnaast willen de partners de noodzakelijke samenwerking versterken tussen overheden, ondernemers, leveranciers en experts. Door als keten efficiƫnter met elkaar samen te werken en vaardigheden van ondernemers te vergroten, maken we duurzaam ondernemen eenvoudiger. Zo geven we de verduurzaming van de sector de komende jaren een boost.

Proefprojecten
De gemeenten Goes, Middelburg, Schouwen-Duiveland, en Veere werken aan proefprojecten over duurzaam omgaan met water, energie, en afval. Zo focust Goes zich op duurzaam watergebruik in de vrijetijdssector en richt Schouwen-Duiveland zich op afvalstromen in Burgh-Haamstede.
Deze proefprojecten dienen als testcases voor het onderzoek naar samenwerkingsmodellen. HZ University of Applied Sciences is een van de drie kennisinstellingen in het project die dit onderzoek uitvoeren.

Financiering
Impuls Zeeland leidt het project en begeleidt de Zeeuwse proefprojecten. Het 3ST-project ontvangt financiering van het Interreg North Sea Programme 2021-2027, medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Ook Provincie Zeeland en de gemeenten Goes, Middelburg, Schouwen-Duiveland, en Veere dragen financieel bij.