home OSD organisatie leden contact

6 oktober 2023

Terugblik bijeenkomst Zeeuwse netcongestie

Op 26 september konden ondernemers en andere belanghebbenden in Middelburg de bijeenkomst over de Zeeuwse netcongestie bijwonen. Zo’n 260 mensen maakten daar gebruik van. Aanleiding voor de informatiemiddag is het gebrek aan ruimte op het Zeeuwse elektriciteitsnet voor nieuwe of zwaardere zakelijke aansluitingen.

VNO-NCW Brabant Zeeland was aanwezig en presenteert op zijn website een terugblik. In dit terugblik benoemt de werkgeversorganisatie de 2 belangrijkste oplossingsrichtingen van de netbeheerders TenneT en Stedin.
De definitieve oplossing is heel veel nieuwe infrastructuur bouwen. Terwijl daaraan gewerkt wordt, kan in de tussenliggende periode – die jaren gaat duren – het bestaande net efficiënter gebruikt worden. Opties daarin zijn ‘spitsmijden’ en flexibiliteit.

In 2 panelgesprekken werden de pijnpunten van ondernemers besproken. Daaruit blijkt dat de netcongestie invloed heeft op uitbreiding en verduurzaming.

Het volledige verslag is terug te vinden op de site van VNO-NCW Brabant Zeeland. Daar kun je ook de presentatie van de middag zelf terugvinden.

Boost the Grid
Binnenkort lanceert Dockwize samen met Stichting Zeeuwse Publieke Belangen de Boost the Energy Transition Challenge. De deelnemers onderzoeken hoe innovatieve projecten en pilots de energietransitie in 2 jaar kunnen versnellen door de slimmere inzet van energienetten.
Stichting Zeeuwse Publieke Belangen is een samenwerkingsverband tussen de Zeeuwse provincie, gemeenten en Stedin.
Als je interesse hebt, kun je je nu al opgeven via de get unlocked-website van Dockwize.