home OSD organisatie leden contact

13 juni 2024

Zeeuwse netcongestie de komende jaren nog niet opgelost

Uit onderzoek van TenneT, de landelijke netbeheerder, en de regionale netbeheerder Stedin blijkt dat er enige ruimte op het elektriciteitsnetwerk valt te creëren. Dit zal echter onvoldoende zijn voor alle grootverbruikers die nu op de wachtlijst staan. Het onderzoek werd op 10 juni gepresenteerd.

Flexibel vermogen, door spitsuren in verbruik te vermijden en opslag in batterijen, ontstaat er wat lucht op het overvolle elektriciteitsnetwerk in Zeeland. Afhankelijk van waar de (industriële) grootverbruikers gevestigd zijn, kunnen bedrijven worden aangesloten. Maar pas in 2035 is het laatste knelpunt opgelost.

Er zijn sterke regionale verschillen te zien. In de regio’s Schouwen-Duiveland, Tholen, Sint-Philipsland, Walcheren en de Bevelanden kunnen de netbeheerders 305 MW van de gevraagde 425 MW aan vermogen op de wachtlijst aansluiten. In die regio’s kunnen de meeste klanten op de wachtlijst geholpen worden. Vlissingen-Oost, waar Stedin op 15 mei op haar netwerk congestie afgekondigde, valt hier echter buiten.
Voor Zeeuws-Vlaanderen geldt dat de netbeheerders slechts een zeer beperkt deel van de bedrijven aan een nieuwe of zwaardere aansluiting kunnen helpen. In deze regio staat 290 MW aan vermogen op de wachtlijst, waarvan 120 MW kan worden aangesloten. Dat is slechts 1 van de 29 klanten op de wachtlijst.

Kijk voor meer informatie op de website van Impuls Zeeland. Via die site kun je ook het rapport downloaden.