home OSD organisatie leden contact

24 mei 2022

Overzicht provinciale en Europese subsidies

De provincie kent veel soorten subsidies voor haar inwoners en voor ondernemers. Op de provinciale website is een overzicht te vinden van al deze regelingen. Van de Draaipremieregeling molens en Hergebruik leegstaande panden voor wonen tot Fonds impuls bedrijventerreinen en Subsidie versterking kennis- en innovatienetwerken.
Er is geld, er zijn voorwaarden, het kan altijd interessant zijn om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Europese subsidieregelingen
Dat geldt ook voor de Europese subsidies. Op diezelfde webpagina presenteert de provincie een overzicht van Europese subsidieregelingen. Je vindt er bekende Interreg, POP3, MIT ZUID en OPZUID subsidieregelingen. Maar ook bijvoorbeeld informatie over het Just Transition Fund (helpt bedrijven en organisaties aan te haken op de overgang naar een klimaatneutraal Europa) of Horizon Europe (dat kennisvalorisatie bevordert).

Elke subsidieregeling heeft vervolgens een eigen webpagina met een toelichting, verwijzingen en andere relevante informatie.

5 april 2022

Haringvlietbrug 7 nachten gestremd

Tussen 20 april en 20 mei is de Haringvlietbrug 7 doordeweekse nachten gestremd door werkzaamheden. Rijkswaterstaat vervangt sinds eind maart een aantal klemmen waarmee de brugklep is bevestigd aan het wegdek. Voor een deel van de werkzaamheden dient de brugklep geopend te zijn en is het verkeer gestremd.
Het gaat om:
• woensdag 20 april van 22.00 uur tot en met donderdag 21 april 05.00 uur;
• donderdag 21 april van 22.00 uur tot en met vrijdag 22 april 05.00 uur;
• vrijdag 22 april van 22.00 uur tot en met zaterdag 23 april 08.00 uur;
• maandag 16 mei 22.00 uur tot en met dinsdag 17 mei 05.00 uur;
• dinsdag 17 mei 22.00 uur tot en met woensdag 18 mei 05.00 uur;
• woensdag 18 mei 22.00 uur tot en met donderdag 19 mei 05.00 uur;
• donderdag 19 mei 22.00 uur tot en met vrijdag 20 mei 05.00 uur.

Reserve data zijn:
• Maandag 23 mei 2022 van 22.00 uur tot en met dinsdag 24 mei 05.00 uur.
• Dinsdag 24 mei van 22.00 uur tot en met woensdag 25 mei 05.00 uur.

De werkzaamheden hebben geen invloed op de reguliere bedientijden voor de hoge scheepvaart.

Kijk voor de actuele informatie op de speciale site over de Haringvlietbrug van Rijkswaterstaat.

11 maart 2022

Steun aan de Oekraïne

Inmiddels ontplooien ondernemers, verenigingen en particulieren diverse activiteiten om de Oekraïne te steunen. Zij zamelen geld en goederen in voor het door de Russische oorlog geteisterde land. Wie meer wil weten over steun aan de Oekraïners op Schouwen-Duiveland kan naar een speciale webpagina gaan die de gemeente heeft geopend: Steun Oekraïne.
Hier vind je linkjes naar de websites van de rijksoverheid, Veiligheidsregio Zeeland, verantwoordelijk voor de organisatie van huisvesting in Zeeland, VluchtelingenWerk, achtergronden van particuliere opvang, giro 555 en een link naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst voor Oekraïners die naar Nederland komen.

Wie ruimte heeft om vluchtelingen op te vangen, kan het beste contact opnemen met Takecarebnb. Deze mensen achter deze organisatie hebben ervaring met het tijdelijk onderdak bieden aan vluchtelingen. Zij kunnen vertellen waar behoefte aan is, hoe je de opvang het beste kunt organiseren en wat erbij komt kijken.

De gemeente bereidt zich voor op de komst van vluchtelingen uit Oekraïne, zowel waar het gaat om onderdak als voor zorg, onderwijs en arbeid. Zij onderhoudt ook contact met maatschappelijke initiatieven die hierin iets willen betekenen. Per inwoner doneerde de gemeente 1 euro via giro 555.

12 oktober 2021

Internationale Top 100 duurzame bestemmingen

Schouwen-Duiveland staat in de internationale Top 100 van duurzame toeristische bestemmingen. De non-profit organisatie Green Destinations, die zich wereldwijd inzet voor het verduurzamen van toeristische bestemmingen, heeft Schouwen-Duiveland opgenomen in haar Top 100. Hiermee krijgt de gemeente internationale erkenning voor haar inspanningen op het gebied van duurzaamheid.
De initiatievent tot deze inspanningen komen vooral vanuit de inwoners.
Zo werkten ruim 1.900 leerlingen van alle scholen in september 2021 aan de bijzondere animatie ‘Act as one’ om aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatveranderingen.
Steeds meer inwoners ruimen in hun vrije tijd zwerfafval op, zowel op het strand als langs de bermen.
Kunstenaars maakten, samen met lokale ondernemers, van vispluis (dunne kunststof draadjes die in de sleepvisserij worden gebruikt) drie enorme handen om aandacht te vragen voor deze vorm van afval.
Windpark Krammer, het grootste burgerinitiatief voor het opwekken van duurzame energie in Nederland, speelt een belangrijke rol in het verduurzamen van Schouwen-Duiveland.
En de gemeente ontwikkelde met het Watersnoodmuseum een interactieve klimaatwand, een kennisbank over klimaatveranderingen en een klimaatspel.

Voor Nederland is naast Schouwen-Duiveland ook de gemeente Meerssen opgenomen in deze Top 100.