home OSD organisatie leden contact

13 juni 2024

Zeeuwse netcongestie de komende jaren nog niet opgelost

Uit onderzoek van TenneT, de landelijke netbeheerder, en de regionale netbeheerder Stedin blijkt dat er enige ruimte op het elektriciteitsnetwerk valt te creëren. Dit zal echter onvoldoende zijn voor alle grootverbruikers die nu op de wachtlijst staan. Het onderzoek werd op 10 juni gepresenteerd.

Flexibel vermogen, door spitsuren in verbruik te vermijden en opslag in batterijen, ontstaat er wat lucht op het overvolle elektriciteitsnetwerk in Zeeland. Afhankelijk van waar de (industriële) grootverbruikers gevestigd zijn, kunnen bedrijven worden aangesloten. Maar pas in 2035 is het laatste knelpunt opgelost.

Er zijn sterke regionale verschillen te zien. In de regio’s Schouwen-Duiveland, Tholen, Sint-Philipsland, Walcheren en de Bevelanden kunnen de netbeheerders 305 MW van de gevraagde 425 MW aan vermogen op de wachtlijst aansluiten. In die regio’s kunnen de meeste klanten op de wachtlijst geholpen worden. Vlissingen-Oost, waar Stedin op 15 mei op haar netwerk congestie afgekondigde, valt hier echter buiten.
Voor Zeeuws-Vlaanderen geldt dat de netbeheerders slechts een zeer beperkt deel van de bedrijven aan een nieuwe of zwaardere aansluiting kunnen helpen. In deze regio staat 290 MW aan vermogen op de wachtlijst, waarvan 120 MW kan worden aangesloten. Dat is slechts 1 van de 29 klanten op de wachtlijst.

Kijk voor meer informatie op de website van Impuls Zeeland. Via die site kun je ook het rapport downloaden.

22 mei 2024

Subsidieregeling vergroening bedrijfspercelen

Tot 1 oktober 2024 kunnen eigenaren en erfpachters van bedrijfspercelen een beroep doen op de provinciale subsidieregeling Vergroening Bedrijfspercelen.

Voorwaarden
De subsidie dekt 50% van de kosten van maatregelen, van minimaal € 10.000 tot maximaal € 50.000 per aanvraag. Aanvragen worden beoordeeld op de mate waarin ze bijdragen aan de biodiversiteit en klimaatadaptatie.
De maatregelen moeten binnen twee jaar na verlening van subsidie zijn uitgevoerd. Lees ook de samenvatting en voorwaarden van de regeling. De provincie kent nog andere regelingen voor toekomstbestendige bedrijventerreinen voor gemeenten en samenwerkende bedrijven.

Noodzaak
Het klimaat verandert. Daardoor hebben we in onze omgeving steeds vaker te maken met extreem weer. Denk aan langere periodes van droogte en hitte, maar ook aan heftige regenbuien en stormen. Het klimaatbestendig inrichten van bedrijfspercelen is belangrijk om in te spelen op die weersextremen. Toch zijn deze omgevingen vaak grijs en versteend.

Voordelen
Vergroening en minder verharding op bedrijventerreinen hebben veel voordelen, ook voor medewerkers en bezoekers. Een groen bedrijventerrein maakt de werkomgeving gezonder en aantrekkelijker. Een natuurlijke omgeving zorgt voor hogere productiviteit en meer werkplezier.
Daarnaast heeft vergroening bedrijfseconomische voordelen:
• De natuurlijke koeling van een groen dak van het pand verlaagt energiekosten en voorkomt hittestress op warme dagen.
• Lagere energielasten in koudere maanden. Bomen vangen wind, dat zorgt ervoor dat gebouwen minder snel afkoelen. In Zeeland is dat zeker een meerwaarde.
• De vastgoedwaarde van een bedrijfsperceel stijgt bij vergroening met 5 tot 10 procent.
• Minder kans op wateroverlast, groen vangt regenwater op en zorgt dat meer water de grond in kan zakken.

Provincie Zeeland zet met deze subsidieregeling een belangrijke stap richting een groene en klimaatbestendige toekomst voor bedrijfspercelen en kantoorlocaties.

Kosteloze terreinscan
Voor ondernemers kan het lastig zijn om de vergroeningskansen op hun perceel in kaart te brengen. Daarom is het mogelijk om voorafgaand aan de subsidieaanvraag een kosteloze terreinscan te laten uitvoeren. Een expert adviseert dan over de mogelijkheden om het perceel klimaatadaptiever en biodiverser in te richten. Vervolgens worden bedrijven begeleid bij het opstellen van een goed plan en een goede subsidieaanvraag.

Biodiversiteit
Maatregelen zijn bijvoorbeeld de aanleg van wadi’s, waterdoorlatende verharding, groene daken en de aanplant van bomen, hagen en struiken. Vaak geven klimaatbestendige maatregelen ook een impuls aan de biodiversiteit. Twee vliegen in één klap!

19 april 2024

Startnotitie verbetering Deltaweg (N256)

De Deltaweg is onderdeel van de noord-zuidverbinding die van Rotterdam over onder andere Schouwen-Duiveland naar Terneuzen loopt. De N256 is daarmee een van de belangrijkste verkeersaders van Zeeland en een van de drukste wegen van de provincie. Ook de Zeelandbrug maakt deel uit van deze route.
Om de verkeersveiligheid en doorstroming tussen Colijnsplaat en Goes te verbeteren, heeft het college van Gedeputeerde Staten een startnotitie opgesteld voor de Provinciale Staten.

Inrichtingsvarianten
Uitgangspunten zijn nog steeds een weg met 2 rijstroken met een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Er moet voldoende ruimte zijn voor calamiteitenverkeer en het is de bedoeling dat de kruispunten bij de Langeweg en Goes worden aangepakt. Ook wordt onderzocht hoe de verkeerssituatie bij de Zandkreeksluis kan worden verbeterd.
Eerder zijn al mogelijke inrichtingsvarianten onderzocht om de capaciteit en de veiligheid van de weg te vergroten. Gemeenten langs de route en belangenorganisaties (waaronder VNO/NCW) hebben hierin meegedacht. Ook zijn verschillende informatiebijeenkomsten en consultatieronden langs belanghebbenden georganiseerd.
Deze notitie markeert de start van het project Deltaweg. In de eerste stappen wordt gedefinieerd welke omvang het project precies krijgt en wordt dit uitgewerkt naar een ontwerp.

Planning
Naar verwachting nemen Provinciale Staten in juni 2024 een besluit over de voorgestelde startnotitie van Gedeputeerde Staten. Daarna wordt een projectteam gevormd dat een projectplan opstelt. Vervolgens komt er een ontwerp dat afgestemd zal worden met betrokken partijen en de omgeving. Dit gebeurt naar verwachting vanaf juni 2025. Naar verwachting wordt medio 2026 een besluit genomen over de uitvoering van het project. Zodra er voldoende financiële middelen zijn, kan de schop de grond in.
Wat de aanpak zal kosten is nog niet bekend. Dat hangt af hoe het wegontwerp en de verschillende onderdelen worden uitgewerkt. Binnen de gekozen variant kunnen er nog keuzes gemaakt worden. Naar verwachting zal de nieuwe route tussen de 58 miljoen en 135 miljoen euro kosten. Voor de eerste stappen is een voorbereidingskrediet aangevraagd van 2 miljoen euro.

12 februari 2024

Samenwerking met Dockwize

Op 6 februari sloten Dockwize, de OSD en gemeente Schouwen-Duiveland een samenwerkingsovereenkomst. De komende 2 jaar zal Dockwize ondernemers op Schouwen-Duiveland op maat ondersteunen bij de volgende stap in hun bedrijfsvoering.

Dockwize biedt al meer dan 14 jaar Zeeuwland breed programma’s voor ondernemers aan. Op hun locatie aan de Edisonweg in Vlissingen kun je ook (flex)werkplekken, loodsen, vergaderruimtes en test- of demo faciliteiten huren en worden (ludieke) evenementen georganiseerd.

Vitaliteit
Net als de OSD heeft Dockwize tot doel de vitaliteit van ondernemers en het ondernemersklimaat versterken. Daar waar de OSD werkt aan verbinding, samenwerking en belangenbehartiging, levert Dockwize inhoudelijke expertise en ondersteuning en versterking van het individuele ondernemerschap.

Financiering
De afgelopen drie jaar ondersteunde Dockwize zo’n 25 ondernemers op Schouwen-Duiveland in een van de programma’s naar hun volgende stap. De gemeente Schouwen-Duiveland vindt die praktische ondersteuning belangrijk en ziet nog volop kansen voor de eilandelijke ondernemers. Zij financiert de samenwerking voor de komende twee jaar.

Vragenformulier
De samenwerking moet leiden tot een bredere bekendheid van de mogelijkheden die Dockwize ondernemers biedt via de ondernemersprogramma’s. De komende tijd gaat de ondernemers- en innovatie hub achterhalen welke thema’s en kwesties bij de ondernemers leven. Dit gebeurt via een online vragenformulier. Aan de hand van de uitkomsten komt er een gericht aanbod aan programma’s.

Vul het formulier in
Doe mee aan de inventarisatie van Dockwize en geef aan waar jij als ondernemer behoefte aan hebt, tegen aanloopt en wat je mist aan expertise of ondersteuning.
Vul de online vragenlijst in via deze link naar Dockwize.

Tijdens de ALV van de OSD, op 10 april, presenteert Dockwize de resultaten met een toelichting over de nadere uitwerking van de programma’s.

5 januari 2024

Omgevingswet en Omgevingsloket

Sinds 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Deze nieuwe wet – die gaat over de fysieke leefomgeving – voegt bestaande wetten samen, vereenvoudigt de regels en voorschriften. Je kunt nu op 1 plaats, namelijk via het Omgevingsloket, kennisnemen van de regels en voorschriften van gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk. De Omgevingswet geld voor alle inwoners, organisaties en bedrijven.

Je krijgt te maken met deze wet als je iets wilt veranderen aan de leefomgeving, bijvoorbeeld het bouwen van een loods naast je bedrijfspand. Maar ook als je jouw huis wilt verbouwen, een boom wilt kappen of een evenement wilt organiseren. Het Omgevingsloket heeft een vergunningcheck waarmee je in een aantal stappen kun je achterhalen of je een vergunning nodig hebt, of dat je een melding moet doen.
Je krijgt ook met de Omgevingswet te maken op het moment dat anderen in jouw buurt iets willen veranderen aan de leefomgeving. In dat geval ben je belanghebbende.

De provincie Zeeland heeft de belangrijkste wijzigingen op een rijtje gezet:
• Het Omgevingsloket is het nieuwe loket waar je vanaf nu online een vergunning kunt aanvragen, een melding kunt doen of aanvullende informatie kunt doorgeven.
• De bestemmingsplannen van jouw gemeente zijn omgevormd tot een omgevingsplan. Een omgevingsplan bevat niet alleen informatie over de bestemming van een plek. Het omvat ook regels voor geluid, bodem, en soms ook voor zaken als energiemaatregelen en duurzaamheid.
• De Omgevingswet zorgt ervoor dat de overheid sneller beslist over jouw vergunningaanvragen. Een korte procedure is het uitgangspunt in de Omgevingswet. De beslistermijn bij een korte procedure is normaal gesproken maximaal 8 weken. Met een mogelijke verlenging van 6 weken. Daarna is er nog bezwaar en beroep mogelijk. Wanneer je vergunningaanvraag complex is, kan het zijn dat jouw aanvraag onder een uitgebreide procedure valt. In dat geval is de beslistermijn langer.

10 november 2023

Community Topvrouwen VNO-NCW Brabant Zeeland

Sinds 2018 bestaat de Community Topvrouwen van VNO-NCW Brabant Zeeland. Je kunt lid worden als je eigenaar, directeur of bestuurslid bent van een organisatie van meer dan 50 medewerkers. En je bent vrouw.

Deze groep bestaat inmiddels uit zo’n 100 CEO’s, DGA’s en bestuurders uit verschillende sectoren. Zij komen 5 keer per jaar samen bij de onderneming van een van de leden.
Zo was de community welkom bij Wenny Raaijmakers (plant manager van Organon), Franka Teunissen (Vliegbasis Woensdrecht) en Tabita Verburg (directeur site contract operations bij Dow Benelux).
Ook bezoekt de groep politiek Den Haag waar exclusieve ontmoetingen met politici aangekoppeld worden.
Op woensdag 29 november reizen de Topvrouwen opnieuw naar Den Haag waar zij onder meer in gesprek gaan met demissionair minister Helder en de SER-topvrouwen.

Geïnteresseerd in de Community Topvrouwen?
Neem dan contact op met community manager Marjolein Deryckere-van den Berkmortel: berkmortel@vnoncwbrabantzeeland.nl.
Of kijk op de website van de topvrouwen.

6 oktober 2023

Terugblik bijeenkomst Zeeuwse netcongestie

Op 26 september konden ondernemers en andere belanghebbenden in Middelburg de bijeenkomst over de Zeeuwse netcongestie bijwonen. Zo’n 260 mensen maakten daar gebruik van. Aanleiding voor de informatiemiddag is het gebrek aan ruimte op het Zeeuwse elektriciteitsnet voor nieuwe of zwaardere zakelijke aansluitingen.

VNO-NCW Brabant Zeeland was aanwezig en presenteert op zijn website een terugblik. In dit terugblik benoemt de werkgeversorganisatie de 2 belangrijkste oplossingsrichtingen van de netbeheerders TenneT en Stedin.
De definitieve oplossing is heel veel nieuwe infrastructuur bouwen. Terwijl daaraan gewerkt wordt, kan in de tussenliggende periode – die jaren gaat duren – het bestaande net efficiënter gebruikt worden. Opties daarin zijn ‘spitsmijden’ en flexibiliteit.

In 2 panelgesprekken werden de pijnpunten van ondernemers besproken. Daaruit blijkt dat de netcongestie invloed heeft op uitbreiding en verduurzaming.

Het volledige verslag is terug te vinden op de site van VNO-NCW Brabant Zeeland. Daar kun je ook de presentatie van de middag zelf terugvinden.

Boost the Grid
Binnenkort lanceert Dockwize samen met Stichting Zeeuwse Publieke Belangen de Boost the Energy Transition Challenge. De deelnemers onderzoeken hoe innovatieve projecten en pilots de energietransitie in 2 jaar kunnen versnellen door de slimmere inzet van energienetten.
Stichting Zeeuwse Publieke Belangen is een samenwerkingsverband tussen de Zeeuwse provincie, gemeenten en Stedin.
Als je interesse hebt, kun je je nu al opgeven via de get unlocked-website van Dockwize.