home OSD organisatie leden contact

20 maart 2020

Bericht van burgemeester Rabelink aan alle ondernemers van Schouwen-Duiveland

Beste ondernemers van Schouwen-Duiveland,
Een speciaal bericht aan u. Het zijn spannende en moeilijke tijden voor iedereen op Schouwen-Duiveland, maar voor u als ondernemer misschien nog meer.
De maatregelen die afgelopen weekend genomen zijn hebben grote invloed op de economie van Schouwen-Duiveland. Op dit moment in het bijzonder op onze grote horeca en grote toeristische sector. U heeft misschien wel zorgen over het voortbestaan van uw bedrijf, uw personeel, de gezinnen van uw personeel, uw eigen gezin en uzelf.

Lees de volledige brief online.

19 maart 2020

Uitstel zakelijke belasting gemeenten

Schouwen-Duiveland biedt, net als Middelburg, Veere en Vlissingen, ondernemers de mogelijkheid om onroerend zaakbelasting en rioolheffingen voor bedrijfspanden later te betalen. Als je al aanslagen hebt ontvangen, kun je die 3 maanden later betalen. Je krijgt geen aanmaning of dwangbevel.
Betaal je via automatische incasso, dan blijft deze doorlopen. Je kunt de afschrijving de komende 3 maanden terugdraaien zonder consequenties.
Ondervind je geen problemen, dan betaal je de belastingaanslag zoals gewoonlijk.
De komende 3 maanden zal de gemeenten ook geen nieuwe belastingaanslagen, denk aan toeristenbelasting, sturen.

5 maart 2020

Zuidwestelijke Delta wint ITB Earth 2020 Award

Schouwen-Duiveland, Goeree-Overflakkee en Westvoorne hebben gezamenlijk een internationale toeristische prijs gewonnen. Green Destinations, een internationale non-profit stichting die duurzaam toerisme beloonde de inspanningen van de drie gemeenten, verenigd in de Dutch Quality Coast Delta, met de ITB Earth 2020 Award.

Zij krijgen deze prijs als wereldwijde erkenning voor het tonen van leiderschap op het gebied van duurzaamheid, de strijd tegen klimaatverandering en aantasting van de natuur.
Eerder ontving de Zuidwestelijke Delta de Best of Nature 2019 als meest duurzame natuurbestemming en, in 2018, de beste duurzame kustbestemming (Best of Seaside).

Een belangrijk voorbeeld van duurzame initiatieven in het gebied, is Windpark Krammer. Dit windpark is het grootste duurzame burgerinitiatief in Nederland van twee coöperaties, Zeeuwind en Deltawind. Het windmolenpark voorziet meer dan 100.000 huishoudens van duurzame energie. Een ander voorbeeld is de aanleg van drie zonneparken, bij Melissant, Ooltgensplaat en Zierikzee. Deze parken wekken genoeg stroom op voor 21.000 huishoudens. Maar ook de inzet van elektrische deelauto’s en het Zon op Water-project, een pilot waarbij drijvende zonnepanelen in het Oostvoornse Meer worden getest, staan in het juryrapport vermeld.

24 februari 2020

MKB-Toets regelgeving gemeenten

De regeldruk voor het MKB neemt nog steeds niet af. Vooral kleinere bedrijven zijn hier veel tijd aan kwijt. Bovendien zijn ze vaak niet afgestemd op de dagelijkse praktijk van het MKB. Dat, althans is de ervaring zoals MKB-Nederland die verwoordt.

De koepelorganisatie roept daarom alle gemeenten op om, in navolging van het kabinet, lokaal de MKB-Toets in te voeren. Deze toets moet ervoor zorgen dat maatregelen en gemeentelijk beleid (beter) uitvoerbaar worden voor kleine en middelgrote bedrijven. Om het de gemeenten makkelijker te maken, hebben zij een Handreiking ontvangen voor een eenvoudige invoering van de MKB-Toets.

Deze toets gaat vanaf dit jaar ook meetellen in de verkiezing tot MKB-Vriendelijkste gemeenten die MKB-Nederland elk jaar organiseert. De ondernemersorganisatie inventariseert per gemeente of de toets daadwerkelijk is ingevoerd.