home OSD organisatie leden contact

9 december 2019

Aanvraag tot status Geopark Schelde Delta

De provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Noord-Brabant en Zeeland hebben met EGTS Linieland van Waas en Hulst bij UNESCO een aanvraag ingediend om het Schelde-Deltagebied de status van UNESCO Global Geopark te geven.

De status van UNESCO Global Geopark is een keurmerk voor de bijzondere geologische en landschappelijke waarden van het gebied. De begrenzing van het gebied moet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Het kwaliteitskeurmerk brengt geen extra restricties, maar wel extra status met zich mee.

De Vlaams-Nederlandse Schelde Delta is uniek in haar soort. Nergens ter wereld is er een deltagebied waar de wisselwerking tussen natuurlijke processen en cultuurhistorie, de strijd tussen mens en water zo aanwezig is. De geologische ontstaansgeschiedenis in relatie tot de rijke cultuurhistorie en natuur maken dat het gebied van de Schelde-Delta alles in zich heeft om een UNESCO Global Geopark te worden. Het gebied beslaat 4 provincies, 61 gemeenten en heeft 1.5 miljoen inwoners.

De status van Geopark biedt kansen om tot betere spreiding van het toeristisch aanbod te komen. Bovendien benadrukt het de geologische en landschappelijke kwaliteiten van het gebied waarin ook de mens nadrukkelijk een rol speelt en heeft gespeeld. Daarnaast vormt het Geopark een platform waar wetenschappers uit diverse vakgebieden elkaar ontmoeten en kennis uitwisselen.
Wereldwijd zijn in 41 landen 147 gebieden met de statos Geopark. Op dit moment hebben Nederland en België er beide één: Geopark De Hondsrug en Geopark Famenne Ardenne.

De Vlaams-Nederlandse delta legt 50 miljoen jaar geologische evolutie bloot. Het vertelt het verhaal van een gebied dat is ontstaan door de wisselwerking tussen land, zee en de rivier de Schelde. Het gebied is dus eigenlijk al 2000 jaar lang een Climate Living Lab, waarin de mens voortdurend experimenteert om zich aan te passen aan het klimaat en de omstandigheden.

Het internationale projectteam bouwt als kwartiermaker aan het netwerk- en samenwerkingsverband Geopark Schelde Delta. Samen met 60 partners werkt het team toe naar een bidbook dat het eind 2021 aan UNESCO aanbiedt. Na een evaluatiebezoek doet UNESCO naar verwachting in het voorjaar van 2023 een uitspraak over de erkenning.

Voor meer informatie: www.scheldedelta.eu.

7 november 2019

Nemag wint de Emergo

Nemag uit Zierikzee mocht op 6 november zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs mee naar huis nemen. Daarmee was de producent van bulkgrijpers het meest innovatieve bedrijf in 2018.

De Zeeuwse innovatieprijs werd voor de 16de keer uitgereikt. Juryvoorzitter Jo-Annes de Bat verklaarde dat dit de eerste keer in zijn juryperiode was waarbij de vijf genomineerden zo dicht bij elkaar lagen in hun resultaten. Daarom noemde hij ook de nummer twee, RoNik Inspectioneering uit Bruinisse, die op slechts één punt verschil van Nemag eindigde.
De andere drie kandidaten waren Kingfish Zeeland (Kats), H4A (Sas van Gent) en EMS (Sint-Annaland).
General manager Michel Corbeau van Nemag is verguld met beide prijzen. Aan de innovatieve grijper ging een uitgebreid ontwikkelproces met diverse promovendi van de TU Delft vooraf. Tussen het eerste ontwerp en de daadwerkelijke productie zat tien jaar. Hij noemde het dan ook een echt Emergo-proces dat inmiddels zijn succes heeft bewezen.
Nemag mocht in 2018 als eerste werktuigbouwkundig bedrijf ooit, de prestigieuze Red Dot Award, een designprijs, ontvangen voor de grijper.
www.nemag.com